Inspectia tehnica periodica (ITP) pentru camioane: cum si cand se face

Cuprins:
- Cum se efectueaza ITP pentru camioane?
- Documente necesare pentru ITP
- Cand trebuie efectuata ITP pentru camioane?
- Ce se intampla daca nu se face ITP?
- Unde poti realiza ITP?
Inspectia Tehnica Periodica (ITP) este un proces obligatoriu prin care toate vehiculele, inclusiv camioanele, trebuie sa treaca periodic, pentru a se asigura ca indeplinesc standardele tehnice si de siguranta. Acesta presupune o verificare atenta a componentelor si sistemelor esentiale ale vehiculului, cum ar fi franele, sistemul de directie, sistemele de iluminat si semnalizare, anvelopele si emisiile de gaze.
Importanta ITP pentru camioane rezida in asigurarea sigurantei pe drum. Prin verificarea regulata a starii tehnice a camionului, se identifica si se repara eventualele defectiuni inainte ca acestea sa poata provoca accidente. Pe langa siguranta pe drum, ITP este importanta si din perspectiva eficientei camioanelor. Prin verificarea si ajustarea periodica a componentelor, se poate asigura o functionare optima a camionului, ceea ce duce la economii semnificative de combustibil si la reducerea emisiilor de gaze.
In acest articol, poti afla ce operatiuni se efectueaza in cadrul procedurii Inspectiei Tehnice Periodice, unde si la ce perioada se realizeaza, dar si care sunt consecintele neefecturarii ITP-ului. Iata ce trebuie sa stii!
Cum se efectueaza ITP pentru camioane?
Sursa foto: Shutterstock
In cadrul inspectiei ITP se executa operatiunile inscrise in Planul de operatiuni, iar ordinea de executare a acestora este stabilita de statia ITP, in functie de fluxul de efectuare a inspectiei. In cazul in care se identifica o anumita problema, aceasta va fi prima operatiune efectuata.
Acestea sunt componentele si accesoriile camionului care urmeaza sa fie verificate:
- discuri si placute de frana: sa mai aiba material de frictiune si sa nu fie fisurate;
- sistemul de directie: trebuie sa fie reglat;
- conducte de frana: se inlocuiesc segmentele ruginite si furtunele de cauciuc degradate;
- aspectul general al camionului: sa nu aiba urme de accident sau rugina;
- anvelope: sa corespunda cu dimensiunile mentionate in cartea de identitate a masinii;
- faruri, lumini de semnalizare, lumini spate, lumini de avarie, de pozitie si de frana;
- jante si pneuri;
- parbriz: sa nu fie crapat;
- stergatoare: sa nu existe rupturi sau gauri in cauciuc;
- lichid de spalare geamuri: prezenta unei cantitati suficiente de lichid de spalare geamuri este obligatorie la ITP, aceasta fiind o conditie eliminatorie;
- claxon: sa emita sunet la o apasare scurta;
- lumini de avertizare de pe panoul de instrumente: sa se aprinda si stinga atunci cand se introduce cheia in contact;
- placutele de inmatriculare: sa fie curate si lizibile;
- pachetul legislativ obligatoriu: trebuie sa ai trusa de prim ajutor, setul de triunghiuri reflectorizante, vesta reflectorizanta si stingator. Toate trebuie sa fie complete si in termen de valabilitate.
Dacă trebuie să schimbi una sau mai multe piese la camion, dealerul IVECO iti pune la dispozitie un stoc extins de piese originale IVECO, IVECO Bus, Astra Truck si Weycor by Atlas. Briaris iti ofera servicii la cele mai inalte standarde.
Documente necesare pentru ITP
Pentru a efectua ITP-ul camionului, trebuie sa prezinti urmatoarele documente:
- Cartea de identitate a vehiculului.
- Certificatul de inmatriculare.
- Autorizatia provizorie de circulatie (acolo unde este cazul).
- Asigurarea de raspundere civila valabila.
- Cartea de identitate (a persoanei care se prezinta cu vehiculul la inspectie).
Cand trebuie efectuata ITP pentru camioane?
Sursa foto: Shutterstock
Periodicitatea Inspectiei Tehnice Periodice depinde de categoria din care face parte vehiculul:
- autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune - la 6 luni;
- autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune - la 2 ani;
- autovehicule utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi, în regim de inchiriere şi pentru invătarea conducerii auto - la 6 luni, si autovehicule speciale ambulanta - la 1 an;
- autovehicule destinate transportului de marfuri, avand o masă totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la 1 an;
- remorci şi semiremorci avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la 1 an;
- autovehicule cu cel putin 4 roti, destinate transportului de marfuri, avand o masa totală maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg, cu exceptia tractoarelor - la 1 ani;
- remorci si semiremorci avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg - la 2 ani;
- motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roti si cvadricicluri - la 2 ani;
- tractoare avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la 1 an;
- tractoare avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg - la 2 ani;
- remorci şi semiremorci apicole - la 3 ani.
Asadar, ITP-ul pentru camioane se realizeaza o data la 1 an. Exista cazuri in care ITP-ul trebuie efectuat mai devreme decat termenul standard de un an. De exemplu, daca camionul a fost implicat intr-un accident rutier grav si a suferit daune majore, poate fi necesara o noua inspectie tehnica pentru a verifica daca vehiculul indeplineste in continuare cerintele de siguranta. Este important ca sa fii constient de aceste situatii exceptionale si sa actionezi in consecinta pentru a-ti mentine camionul in conformitate cu normele de siguranta.
De asemenea, ar trebui sa acorzi atenie la semnele care indica faptul ca vehiculul tau ar putea avea nevoie de o inspectie tehnica. Probleme cu franele, directia, sistemul de iluminare sau emisiile de gaze de esapament pot indica necesitatea unei inspectii tehnice. Este important sa nu ignori aceste semnale si sa actionezi prompt pentru a evita riscurile de siguranta.
Ce se intampla daca nu se face ITP?
Nerespectarea ITP poate avea consecinte legale serioase. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu 9-20 de puncte de amenda, ceea ce inseamna ca amenzile pentru neprezentarea la ITP pot varia de la 1.300 la 2.900 de lei, in functie de gravitatea situatiei si de intervalul de timp in care inspectia a fost neglijata. De asemenea, daca ITP-ul nu este efectuat corespunzator si camionul este considerat nesigur, poti fi sanctionat cu amenzi suplimentare si chiar cu suspendarea dreptului de circulatie.
In plus, camioanele care nu sunt supuse unei inspectii tehnice periodice pot avea defecte neidentificate, cum ar fi probleme la frane, sistemul de directie sau suspensie. Aceste defecte pot duce la accidente grave pe drum si-ti pun in pericol atat propria viata, cat si a celorlalti participanti la trafic.
Unde poti realiza ITP?
Exista mai multe tipuri de centre unde se poate efectua Inspectia Tehnica Periodica (ITP) pentru camioane. Unul dintre acestea sunt centrele autorizate de RAR (Registrul Auto Roman), care sunt recunoscute oficial si au competenta de a efectua ITP conform normelor si reglementarilor in vigoare. Aceste centre sunt supuse unor inspectii periodice pentru a se asigura ca respecta standardele necesare.
De asemenea, exista si service-uri auto care pot efectua ITP pentru camioane, oferind aceasta optiune in cadrul serviciilor lor. Atentie, service-ul trebuie sa fie autorizat de catre Registrul Auto Roman pentru a efectua inspectii tehnice periodice.
Asadar, ITP-ul este necesar pentru a putea circula cu vehiculul inmatriculat si inregistrat in Romania pe drumurile publice. Aceasta este o garantie minima a sigurantei la volan, insa absolut obligatorie.
Service profesionist
În rețeaua BRIARIS vă oferim activități de reparații, întreținere și/sau mentenanță, sau piese de schimb:
București 0723 313 949
Alba 0745 639 547
Craiova 0723 313 939
Rm.Vâlcea 0723 313 969
Târgoviște 0745 349 337
Cluj 0723 146 210
SUPORT PROFESIONIST
Ai nevoie de consultanță?
Dacă doriți să achiziționați un vehicul, un autobuz, sau doriți informații suplimentare despre serviciile BRIARIS, vă invităm să ne contactați.