Cat consuma un camion si alte informatii utile pentru soferi
Cuprins:
- Cat consuma un camion
- Factori care influenteaza consumul de combustibil al unui camion
- Cum sa reduci consumul de combustibil
Cat consuma un camion?
Consumul unui camion depinde de marimea si incarcatura acestuia, precum si de conditiile de drum. Camioanele de transport marfa, de exemplu, pot consuma in medie intre 20 si 30 litri de combustibil la 100 de kilometri parcursi, in timp ce camioanele cu remorca pot consuma intre 25 si 35 de litri. Camioanele mai grele si mai puternice, pot consuma intre 35 si 45 de litri la 100 de kilometri.
Sa luam un caz concret. Un camion cu o sarcina utila de 26 de tone poate atinge un consum de 30 de litri la 100 de km parcursi. Te poti astepta ca un astfel de camion sa atinga un kilometraj anual de 74.500 km. Aceste date conduc la o cheltuiala anuala de combustibil de peste 31.000 euro (calculat cu pretul de 1.40 euro/litru).
Factori care influenteaza consumul de combustibil al unui camion
Cei 4 factori care influenteaza cel mai mult eficienta consumului de combustibil al unui camion sunt:
- Aerodinamica vehiculului
Camioanele sunt de mari dimensiuni si nu dispun de caracteristicile aerodinamice cu care sunt dotate masinile pentru a reduce rezistenta la tractiune, deoarece nu este eficient din punct de vedere operational. Unele componente aerodinamice (prize de aer, praguri etc.) pot duce la o economie de combustibil de 7% pana la 14%. [1]
- Greutatea incarcaturii
Cu cat incarcatura este mai grea, cu atat consumul de combustibil va fi mai mare. Studiile arata ca fiecare crestere cu 10% a greutatii brute poate atrage o crestere de 5% a consumului de combustibil. Este important sa se optimizeze greutatea incarcaturii pentru a economisi combustibil, fara a depasi limita legala admisa.
- Frecventa de accelerare si franare
Conducerea intr-un mod lin, anticipand situatiile de trafic și evitand schimbarile bruste de viteza, poate duce la o reducere a consumului de combustibil.
- Cumulul de pante si conditiile de drum
Drumurile cu multe denivelari si pante solicita motorul si, implicit, cresc consumul de combustibil. Alegerea unei rute cu un profil mai plat si drumuri in stare buna poate ajuta la economisirea combustibilului.
Cum sa reduci consumul de combustibil
Soferii pot reduce consumul de combustibil prin aplicarea unui numar de tehnici simple, printre care:
- conducerea la cea mai mica turatie posibila a motorului;
- utilizarea tehnicilor de schimbare progresiva a treptelor de viteză (schimbarea treptelor de viteza la cea mai mica turatie posibila);
- schimbarea in bloc a treptelor de viteza (de exemplu, trecerea din treapta a 2-a in treapta a 5-a);
- limitarea mersului in gol inutil;
- pornirea intr-o treapta de vitea care nu necesita utilizarea accelerației la eliberarea ambreiajului;
- limitarea schimbarilor inutile de viteze;
- limitarea utilizarii accesoriilor din cabina pentru a reduce pierderile de energie.
Planificarea rutelor este, de asemenea, un aspect important al economisirii combustibilului. Evitarea zonelor aglomerate, cu multe semafoare și intersectii, sau zonele cu trafic intens, poate ajuta la reducerea consumului de combustibil. Intretinerea periodica a camionului este un alt aspect important al economisirii combustibilului.
Verificarea si mentinerea in stare buna a componentelor camionului pot contribui semnificativ la reducerea consumului de combustibil. De asemenea, asigura-te ca vehiculul condus garanteaza un consum de combustibil eficient, asa cum sunt cele din gama de camioane Iveco Way.
Apoi, o alta recomandare este sa reduci viteza. Un autocamion obisnuit merge aproximativ 65% sau mai mult din timpul sau de functionare la viteze mari, apropiate de cea atinsa pe autostrada.
Mai concret, daca reduci viteza camionului de la 70 la 65 km/h, poti economisi aproximativ 1300 de euro pe an sau mai mult, in functie si de ceilalti factori. Daca reduci viteza la 60 km/h, atunci poti economisi inca 1.600 de euro, ceea ce inseamna ca economiile realizate anual se ridica la 2900 de euro.
In concluzie, consumul de combustibil al unui camion variaza in functie de numerosi factori, precum tipul camionului, conditiile de drum si conducerea responsabila. Prin informarea si aplicarea tehnicilor prezentate in acest articol, soferii de camioane pot economisi combustibil si contribui la protejarea mediului inconjurator.
Surse
[1] “How Better Aerodynamics Lead to Fuel Savings.” Rtsinc.com, 2018, www.rtsinc.com/guides/how-better-aerodynamics-lead-fuel-savings#:~:text=When%20an%2018%2Dwheeler%20travels,also%20cut%20down%20fuel%20consumption. Accessed 27 June 2023.
Service profesionist
În rețeaua BRIARIS vă oferim activități de reparații, întreținere și/sau mentenanță, sau piese de schimb:
București 0723 313 949
Alba 0745 639 547
Craiova 0723 313 939
Rm.Vâlcea 0723 313 969
Târgoviște 0745 349 337
Cluj 0723 146 210
SUPORT PROFESIONIST
Ai nevoie de consultanță?
Dacă doriți să achiziționați un vehicul, un autobuz, sau doriți informații suplimentare despre serviciile BRIARIS, vă invităm să ne contactați.